صلاحیت و تشریفات دادگاه کیفری یک

اگر شما هم وکیل هستید و یا یک موسسه حقوقی دارید با کلیک روی دکمه معرفی و تبلیغ وکلا » در سایت هزار وکیل ثبت نام نموده و سپس خودتان را معرفی کنید.

صلاحیت و تشریفات دادگاه کیفری یک
رسیدگی به هر پرونده کیفری مستلزم رعایت تشریفات خاصی است و هر دادگاه بنا بر صلاحیتی که دارد پرونده هایی به آن ارجاع می شود، تقسیم بندی محاکم کیفری حسب قانون آیین دادرسی کیفری اعم از: دادگاه کیفری دو، دادگاه کیفری یک، دادگاه ویژه اطفال، دادگاه نظامی و دادگاه انقلاب اسلامی هستند، که البته تحقیقات مقدماتی نسبت به وقوع جرائم در دادسرای با صلاحیت معین انجام می شود البته بجز جرائم خاصی که مستلزم رسیدگی مستقیم در دادگاه کیفری است. اینک درمطلب زیر صلاحیت و تشریفات رسیدگی در دادگاه کیفری یک توضیح داده می شود.

محاکم کیفری یک
به طور کلی پرونده ایی که به دادگاه ارسال می شود، دادگاه بنابر کیفرخواست صادر شده از دادسرا شروع به رسیدگی می نماید و بر حسب ماده ۳۸۲ قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه کیفری یک فقط درصورت صدور کیفرخواست و در حدود آن اقدام به رسیدگی و صدور رأی می نماید، مگر در جرایم مربوط به زنا، لواط، زنای به عنف و اکراه که پرونده می بایست مستقیما در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی قرار گیرد. که در این‌صورت، انجام تحقیقات مقدماتی مطابق مقررات نیز برعهده دادگاه کیفری یک است.
ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری نیز تصریح نموده است، رسیدگی جرائم به شرح زیر در صلاحیت دادگاه کیفری یک است، الف، جرایم موجب مجازات سلب حیات(اعدام)، ب، جرائم موجب مجازات حبس ابد. پ، جرائم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیشتر از آن. ت، مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر. ث، جرایم سیاسی و مطبوعاتی.

تعداد قضاتی که در دادگاه کیفری یک پرونده موضوع جرائم ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری را تحت رسیدگی قرار می دهند به استناد ماده 296 قانون آیین دادرسی کیفری اعم هستند از یک رئیس و دو مستشار، که در صورت حضور دو عضو نیز رسیدگی ممکن است ولیکن هرگاه اختلاف نظر در صدور حکم باشد عضو دیگری نیز اضافه خواهد شد و همچنین است در تمام محاکمی که مرجع قضایی با تعدد قضات نسبت به پرونده ایی رسیدگی و اتخاذ تصمیم می نمایند رای اکثریت تمام اعضا ملاک است که در این حکم، نظر اقلیت نیز به طور مستدل در پرونده ودر حکم صادره مرقوم می گردد.
همچنین در خصوص محل تشکیل محاکم کیفری 1 استان بنابرتبصره 1  ماده 296 قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه کیفری یک در مرکز استان و به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستانها تشکیل می شود و در حوزه هایی که این دادگاه تشکیل نشده است، به جرائم موضوع صلاحیت آن در نزدیک ترین دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی آن استان رسیدگی خواهد شود.

همچنین است از صلاحیتهای دیگر دادگاه کیفری 1 استان به استناد ماده ۳۰۷ قانون آیین دادرسی کیفری، رسیدگی به اتهامات رؤسای قوای سه‏ گانه و معاونان و مشاوران آنان، رئیس و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، اعضای شورای نگهبان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری، وزیران و معاونان وزیران، دارندگان پایه قضایی، رئیس و دادستان دیوان محاسبات، سفیران، استانداران، فرمانداران مراکز استان و جرایم عمومی افسران نظامی و انتظامی از درجه سرتیپ و بالاتر و یا دارای درجه سرتیپ دومی شاغل در محل‌های سرلشکری و یا فرماندهی تیپ مستقل، مدیران کل اطلاعات استانها، حسب مورد، در صلاحیت دادگاه‌های کیفری تهران است، مگر آنکه رسیدگی به این جرایم به موجب قوانین خاص در صلاحیت مراجع دیگری باشد. صلاحیت دادگاه برای رسیدگی به جرائم اشخاص فوق با توجه به سمت آنها اعم از این است که در زمان تصدی سمت های مذکور مرتکب جرم شوند یا قبل ازآن در صلاحیت دادگاه کیفری یک است.
شکل رسیدگی در دادگاه کیفری یک هم اینگونه است که، فقط در صورت صدور کیفر خواست و در حدود آن اقدام به رسیدگی و صدور حکم می نماید بجز در جرائمی که فوقا گفته شد، پس از ارجاع پرونده به دادگاه کیفری یک در جرائم موضوع بندهای الف، ب، پ، ت ماده 302 یا پس از صدور قرار رسیدگی متهم وکیل معرفی نکرده باشد، مدیر دفتر دادگاه ظرف پنج روز به او اخطار می کند که وکیل خود را حداکثر تا ده روز پس از ابلاغ به دادگاه معرفی کند، در صورت عدم معرفی وکیل پس از اطلاع رئیس دادگاه ترتیب تعیین وکیل تسخیری برای متهم، اتخاذ می شود، سپس به متهم ابلاغ می شود چنانچه ایرادی و اعتراضی دارد ظرف مدت ده روز به دادگاه اعلام نماید.
رئیس دادگاه پس از تشکیل جلسه و اعلام رسمیت آن، رسیدگی را بنا بر تشریفات قانونی آغاز می نماید همچنین است در خصوص ضبط صوتی محاکمات دادگاه کیفری که در صورت تشخیص دادگاه
به استناد ماده 400 قانون آیین‌دادرسی کیفری ضبط تصویری نیز می شود. انتشار آنها ممنوع و استفاده از آنها نیز منوط به اجازه دادگاه است.
در نهایت آرای صادر شده از محاکم کیفری استان قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور خواهند بود.
وب سایت هزار وکیل به نشانی اینترنتی www.hezarvakil.ir   امید وار است نهایت رضایتمندی را از مطلب فوق حاصل نمایید.

اگر شما هم وکیل هستید و یا یک موسسه حقوقی دارید با کلیک روی دکمه معرفی و تبلیغ وکلا » در سایت هزار وکیل ثبت نام نموده و سپس خودتان را معرفی کنید.
بهترین وکیل ها به ترتیب ستاره در سایت هزار وکیل
وکیل پایه یک دادگستری
دکتر محمد سلیمی افشارجقی
قم
وکیل
دکتر احمد زهره وند
تهران
وکیل پایه یک دادگستری
سميه فتحي
تهران
وکیل کانون وکلا
دانیال جلیل پور
تهران
وکیل پایه یک دادگستری
دکتر میثم ویسی
کرمانشاه
09125942780 (09375942569)
وکیل
پانیذ قمشی بزرگ
کرج
وکیل پایه یک دادگستری
الهه عباسی
تهران
وکیل
محسن صادقی
شیراز
وکیل
میثم ولی زاده
اصفهان
وکیل
امیر علی عمرانی
تهران
وکیل پایه یک دادگستری
احمد میرشاه محمد
کرج
وکیل پایه یک دادگستری
دكترامين اميني زارع
تهران
وکیل
لیلا انصاری
تهران
وکیل
مریم پیری
تهران
وکیل
سجاد روزبهانی
تهران




تلفن وکیل ها به ترتیب ستاره در سایت هزار وکیل
09125942780 (09375942569) (کرمانشاه )
09161598419 (خرم‌آباد )